De oogst van 2023

2023's harvest has been collected and cleaned and is now ready for purchase in the webshop.

The quantity and quality of our heartnuts is a suprise every year. The Schuberts are slightly larger and more heart shaped than last year. In contrast, the Imshus are smaller and look a little shrivelled. They're also a bit more elongated than before. But the beauty lies within: a smooth shell and filled to bursting point with nut. The trees with CW1 gave an abundant harvest in 2022 and have decided to skip 2023: next to nothing.
CW4 and Kalmar are stable but we have very few trees of those variety. We expect to sell out of them soon.
Make sure to check out the pictures in de product descriptions.

Lees meer »

Noten drogen: hoe doe je dat?

2023 is een prima notenjaar. Het Nutsbedrijf raapte vele kilo's hartnoten. (De hazelnootoogst viel tegen, daarover een ander keer meer.)
Hopelijk heb jij ook een mooie notenoogst. Het is belangrijk dat je je noten goed laat drogen: je kunt ze dan langer bewaren en enkel droge noten zijn geschikt om olie van te persen. Drogen kun je op verschillende manieren doen. De ene manier is niet meteen beter dan de andere. Het hangt er vooral van af hoeveel en waar je ruimte hebt.

Lees meer »

Never a dull moment...

Vanochtend werd ik uit mijn bed gebeld. Of ik iets van "de brand" had gemerkt?

Verderop in de Palingbeekstraat hadden criminelen een auto achtergelaten en in brand gestoken. Er was alleen nog een geblakerd metalen karkas van over. De stilte en de rust van De Palingbeek worden blijkbaar niet alleen door natuurliefhebbers gewaardeerd.

Lees meer »

Zomerzoektocht Korte Keten

Het Nutsbedrijf doet de komende 3 maanden mee aan de Zomerzoektocht Korte Keten van stad Ieper. Onze "echte" winkel is nog niet open maar de notenkwekerij bestaat al een aantal jaren en je kunt onze nootjes al in de webshop bestellen. Je kan ook op afspraak je noten laten persen, zie daarvoor Jouw noten.
Beantwoord de vraag aan onze oprit samen met de 11 andere en maak kans op een goedgevulde mand met streekproducten. Hopelijk zien we jou deze winter terug in onze "echte" winkel.


Lees meer »

De oliepers draait

Eindelijk is het zover: de oliepers draait! We hebben schromelijk onderschat hoe lang het ging duren om de voormalige kalverstal om te bouwen tot productieruimte. Maar: ooit komt het af en dat is NU.

Alles afwasbaar, insectenwering voor de ramen, warm en koud stromend water, elektriciteit, vergunningen en als kers op de taart de toelating van het FAVV.

Wij zijn er klaar voor.

Lees meer »

De toelating is binnen

Het is officieel: we hebben een toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen om noten te verwerken en te verkopen. Hoera!

Lees meer »