Overslaan naar inhoud

Heb je één of meerdere notenbomen? En krijg je je noten niet allemaal opgegeten of uitgedeeld? 
Wij kunnen er heerlijke olie van persen. Je bent bij ons welkom met walnoten en hazelnoten. 
Vanaf 3 kilo gepelde noten draait de pers voor jou. 
Het resultaat is koudgeperste, ongeraffineerde, zuivere olie van je eigen noten.

Het is een  proces van 
noten oogsten - drogen - kraken - sorteren - binnen brengen - 1 maand wachten - olie ophalen

Oogsten

 Vocht is de grootste vijand van je noten. Zodra ze beginnen te vallen, moet je regelmatig (liefst dagelijks) rapen. Als je de noten buiten laat liggen, verhoogt dat het risico op schimmel en bederf.

Vervolgens moeten ze minstens 3 maanden drogen op een goed geventileerde plaats. Dat kan in (gaas)bakken of door ze in netzakken op te hangen. Het helpt als je de noten regelmatig keert of schudt.

Een zolder is een ideale plaats. Een schuur kan ook, maar let wel op dat er geen knaagdieren, vogels of andere ongewenste liefhebbers bij je noten kunnen.


Kra​ken

Helaas kan onze pers de schalen van noten niet slikken. Er mogen enkel nootkernen in. En dat betekent: kraken.

Wanneer je noten mooi gedroogd zijn, kan het kraken beginnen. Je kunt daarvoor een gewone notenkraker gebruiken. Wij gebruiken zelf liever een hamer. Geef de spitse kant van de noot een tik en verzamel de kapotte noten in een bak of emmer. Daarna kun je de kernen scheiden van de schalen. Let ook op dat je de tussenschotjes verwijdert.


Let op de kwaliteit

Het vruchtvlees moet wit en stevig zijn. Bruine, zwarte of oranje plekken of glazig vruchtvlees zijn uit den boze. Donzige schimmel willen we ook niet zien. De velletjes van de noten moeten lichtbruin zijn, donkerbruin of zwart is niet aanvaardbaar.

Een slechte noot kan de smaak van de persing bederven, sorteer daarom je noten zeer precies. Als je de noot zelf niet zou eten, wil je hem ook niet laten persen.

Kraak de noten niet boven de gepelde noten: zo kunnen er geen stukjes schaal of tussenstukjes in terechtkomen en houd je alles zo zuiver mogelijk voor de persing.

We persen geen noten die ouder zijn dan 1 jaar.
Zogenaamde "vuistnoten", zoals Axel, Lange van Lod, persen wij niet. Deze extreem grote noten bevatten te weinig olie.

Tenslotte: hoe later je aan het kraken begint, hoe beter. De noot blijft immers het langst vers in de eigen schaal.

Afspr​aak maken

Zijn je noten goed gedroogd, gepeld en gesorteerd? Vanaf januari mag je ze naar ons notenatelier te brengen.

Je kan daarvoor een afspraak maken via telefoon, whatsapp of e-mail.

Kosten

De pers draait voor jou vanaf 3 kilo gepelde noten. Dat is ongeveer 7 tot 8 kilo ongepeld. 
Hoe meer kilo's je hebt, hoe voordeliger het wordt.

De prijzen gelden per kilo gepelde noten, inclusief 6% btw, flessen en doppen.

hoeveelheid

prijs per kilo

1e kilo

€ 12,50

2e t/m 5e kilo

€ 7,50

vanaf 6 kilo

€ 5,00


Rekenvoorbeeld

Stel je brengt 10 kilo gepelde noten, dan bedragen de perskosten 
1 x € 12,50 = € 12,50 +
4  x € 7,50 = € 30,00 +
5 x € 5,00 = € 25,00 maakt samen € 67,50


Voor 3 kilo betaal je € 12,50 + (2x€ 7,50) = € 27,50

Persen

Bij walnoten mag je 40% tot 50% rendement verwachten: 1 kilo gepelde noten levert ongeveer 400 tot 500 ml olie op. Het oliegehalte van walnoten schommelt van soort tot soort en van jaar tot jaar. Daarom zijn deze cijfers slechts een indicatie. Bij hazelnoten ligt het rendement eerder rond de 30% tot 40%.

Na het persen laten we de olie een aantal weken bezinken. De olie wordt afgevuld in flessen van 250 ml met schroefdop en schenktuit.

Wanneer je olie klaar is, krijg je van ons een seintje om ze te komen ophalen. Bij afhalen betaal je ook voor het persen. Dat kan contant, met de bankkaart of met Wero / Payconiq.

Notenolie: wat d​oe ik ermee?

Je hebt nu een koudgeperste, ongeraffineerde, zuivere notenolie.

Belangrijk om te weten is dat notenolie geen hoge temperaturen verdraagt. Je kan er dus niet in bakken of frituren.

Met notenolie maak je je gerechten af. De subtiele lichtbittere notensmaak gaat perfect samen met gegrilde vis, geroosterde groente, door vers gekookte pasta, bij zachte kazen en over salades. Wat dacht je van een scheut over je bol vanille-ijs? Je kan er ook verrukkelijke dressings mee maken. Natuurlijk is het ook lekker in gebak, vooral in cake en muffins. Onze receptenpagina zal in de loop van de tijd gevuld raken met toepassingen voor notenolie.

En had je al bedacht dat je notenolie op je huid en in je haar kan smeren? Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in zeep en cosmetica,

Tenslotte is het een prachtig cadeau om weg te geven. 100% natuurlijk, lekker en gezond.

Bijproduct: notenmeel

Twee zaken blijven over na het persen: de olie en de perskoek.

Die laatste is keihard en bruikbaar als bijvoorbeeld kippenvoer. 
Maar door het te vermalen en te zeven, kun je die reststroom transformeren tot een interessant bijproduct: notenmeel. 
En dat kun je weer gebruiken als ingrediënt in patisserie of zelfgebakken brood. Door maximaal de helft van de bloem uit een bakrecept te vervangen door notenmeel, krijgt je gebak een heerlijke notensmaak.
Notenmeel is ook zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Bij het binnenbrengen van je noten, zullen we vragen of je (een deel van) de perskoek in gemalen en gezeefd terug wil krijgen. Voor die service rekenen we € 5,00 per kilo.
Bewaar je notenmeel in een luchtdichte pot. Het is minstens 6 maanden houdbaar. Je kan het ook invriezen.