Heb je één of meer notenbomen? En krijg je de noten niet allemaal opgegeten of weggegeven?
Wij kunnen er verrukkelijke olie van maken. Je mag walnoten of hazelnoten brengen.
Vanaf 3 kilos gepelde noten draait de pers voor jou.
Het resultaat is koudgeperste, ongeraffineerde, pure olie van je eigen noten.
Het is een proces van:
oogsten - drogen - kraken - sorteren - binnenbrengen - 1 maand wachten - olie ophalen
Oogsten
Vocht is de grootste vijand van je noten. Zodra ze beginnen te vallen, moet je ze regelmatig (bij voorkeur dagelijks) verzamelen. Als je de noten buiten laat liggen, vergroot je het risico op schimmel en bederf.
Vervolgens moeten ze minstens 3 maanden drogen op een goed geventileerde plaats. Dit kan in (gaas)containers of door ze in netzakken te hangen. Het helpt als je de noten regelmatig draait of schudt. Een zolder is een ideale plek. Een schuur kan ook werken, maar zorg ervoor dat er geen knaagdieren, vogels of andere ongewenste bezoekers bij je noten kunnen komen.
Bekijk zeker onze tips over het drogen van je noten.

Kraken
Helaas kan onze pers de schalen van noten niet verteren. Alleen notenkernen zijn toegestaan. En dat betekent: kraken.
Wanneer je noten mooi gedroogd zijn, kun je beginnen met kraken. Je kunt hiervoor een gewone notenkraker gebruiken. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan een hamer. Geef de puntige kant van de noot een tik en verzamel de gebroken noten in een kom of emmer. Daarna kun je de pitten van de schalen scheiden. Zorg er ook voor dat je ook de tussenschotten verwijdert.

Let op de kwaliteit
Het vruchtvlees moet wit en stevig zijn, knapperig en niet buigzaam. Bruine, zwarte of oranje vlekken of doorschijnend vlees zijn onaanvaardbaar. We willen ook geen pluizige schimmel zien. De schillen van de noten moeten lichtbruin zijn; donkerbruin of zwart is niet acceptabel.
Een slechte noot kan de smaak van de persing bederven, dus sorteer je noten zorgvuldig.
Als je de noot zelf niet zou eten, wil je hem ook niet in je olie hebben.
Kraak de noten niet boven de gepelde noten: op deze manier kunnen er geen stukjes schaal in vallen en houd je alles zo zuiver mogelijk voor de persing.
We persen geen noten die ouder zijn dan 1 jaar.
Zogenaamde "vuistnoten", zoals Axel en Lange van Lod, persen wij niet. Deze extreem grote noten bevatten te weinig olie.
Tenslotte: hoe later je begint met kraken, hoe beter. De noot blijft immers het langst vers in zijn eigen schaal.

Afspraak maken
Zijn je noten goed gedroogd, gekaakt en gesorteerd? Vanaf janurri mag je ze naar ons notenatelier brengen.
Je kan een afspraak maken via telefoon, WhatsApp, of email.
Kosten
De pers draait voor jou vanaf 3 kilo gepelde noten. Dat is ongeveer 7 tot 8 kilo ongepeld.
Hoe meer kilo's je hebt, hoe voordeliger het wordt.
De prijzen gelden per kilo gepelde noten, inclusief 6% btw, flessen en doppen.
hoeveelheid | prijs per kilo |
1e kilo | € 12,50 |
2e, 3e, 4e en 5e kilo | € 7,50 |
vanaf 6 kilo | € 5,00 |
Rekenvoorbeeld:
Stel, je brengt 10 kilo gepelde noten, dan zijn de perskosten:
1 x € 12,50 = € 12,50 +
4 x € 7,50 = € 30,00 +
5 x € 5,00 = € 25,00 komt samen op € 67,50
Voor 3 kilo betaal je € 12,50 + (2x€ 7,50) = € 27,50
Persen
Bij walnoten mag je 40% tot 50% rendement verwachten: 1 kilo gepelde noten levert ongeveer 400 tot 500 ml olie op. Het oliegehalte van walnoten schommelt van soort tot soort en van jaar tot jaar. Daarom zijn deze cijfers slechts een indicatie. Bij hazelnoten ligt het rendement eerder rond de 30% tot 40%.
Na het persen laten we de olie een aantal weken bezinken. De olie wordt afgevuld in flessen van 250 ml met schroefdop en schenktuit.
Wanneer je olie klaar is, krijg je van ons een seintje om ze te komen ophalen. Bij afhalen betaal je ook voor het persen. Dat kan contant, met de bankkaart of met Wero / Payconiq.
Notenolie: wat doe ik ermee?
Je hebt nu een koudgeperste, ongeraffineerde, zuivere notenolie.
Belangrijk om te weten is dat notenolie geen hoge temperaturen verdraagt. Je kan er dus niet in bakken of frituren.
Met notenolie maak je je gerechten af. De subtiele lichtbittere notensmaak gaat perfect samen met gegrilde vis, geroosterde groente, door vers gekookte pasta, bij zachte kazen en over salades. Wat dacht je van een scheut over je bol vanille-ijs? Je kan er ook verrukkelijke dressings mee maken. Natuurlijk is het ook lekker in gebak, vooral in cake en muffins. Onze receptenpagina zal in de loop van de tijd gevuld raken met toepassingen voor notenolie.
En had je al bedacht dat je notenolie op je huid en in je haar kan smeren? Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in zeep en cosmetica,
Tenslotte is het een prachtig cadeau om weg te geven. 100% natuurlijk, lekker en gezond.
Bijproduct: notenmeel
Twee zaken blijven over na het persen: de olie en de perskoek.
Die laatste is keihard en bruikbaar als bijvoorbeeld kippenvoer.
Maar door het te vermalen en te zeven, kun je die reststroom transformeren tot een interessant bijproduct: notenmeel.
En dat kun je weer gebruiken als ingrediënt in patisserie of zelfgebakken brood. Door maximaal de helft van de bloem uit een bakrecept te vervangen door notenmeel, krijgt je gebak een heerlijke notensmaak.
Notenmeel is ook zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie.
Bij het binnenbrengen van je noten, zullen we vragen of je (een deel van) de perskoek in gemalen en gezeefd terug wil krijgen. Voor die service rekenen we € 5,00 per kilo.
Bewaar je notenmeel in een luchtdichte pot. Het is minstens 6 maanden houdbaar. Je kan het ook invriezen.