Noten drogen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 15:05

2023 is een prima notenjaar. Het Nutsbedrijf raapte vele kilo's hartnoten. (De hazelnootoogst viel tegen, daarover een ander keer meer.)
Hopelijk heb jij ook een mooie notenoogst. Het is belangrijk dat je je noten goed laat drogen: je kunt ze dan langer bewaren en enkel droge noten zijn geschikt om olie van te persen. Drogen kun je op verschillende manieren doen. De ene manier is niet meteen beter dan de andere. Het hangt er vooral van af hoeveel en waar je ruimte hebt.

In bakken

Stapelbare bakken met een bodem van fijnmazig (kippen)gaas zijn ideaal. Je kan ook kunststof groentekisten met gemaasde bodem gebruiken. Leg de noten niet te dicht op elkaar, een laag is perfect. Als je te weinig ruimte hebt, mag er een laagje extra in liggen. Zorg wel dat je de noten regelmatig omschudt. Bewaar de bakken op zolder of in een schuur. Als het mooi weer is, kun je ze ook in de zon zetten.
Heb je geen open bakken, dan kun je het in kartonnen dozen proberen maar het risico op schimmelvorming is dan wel hoger. Vaak omscheppen is de boodschap.

In zakken

Ophangen in netzakken is ook een goede methode. Verzamel je noten in netten die gebruikt worden voor het verpakken van aardappelen, uien of sinaasappels, Door ze buiten onder een afdak op te hangen, maak je gebruik van natuurlijke ventilatie. Schud de zakken regelmatig op en zorg dat ze niet bereikbaar zijn voor knaagdieren. Je kan ze ook op zolder ophangen.

NIET krak(k)en

Weersta de verleiding om je noten te kraken en ze daarna te drogen, bijvoorbeeld in de oven. Dat gaat ten koste van de houdbaarheid. In de schaal gaat je noot immers veel lager mee. Sommige mensen vriezen de noten in. Wij zijn daar geen voorstander want het betekent energieverbruik dat in de bak- en zakmethodes achterwege kan blijven.

En dan...naar Zillebeke afzakken!

Na Kerstmis ben je welkom om je gepelde noten bij onze oliepers in te leveren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.