Jouw noten

Heb je één of meerdere notenbomen? En krijg je je noten niet allemaal opgegeten of uitgedeeld? Wij kunnen er heerlijke olie van persen. Je bent bij ons welkom met walnoten en hazelnoten. Vanaf 3 kilo gepelde noten draait de pers voor jou. Het resultaat is koudgeperste, ongeraffineerde, zuivere olie van je eigen noten.

 

Oogsten

Vocht is de grootste vijand van je noten. Zodra ze beginnen te vallen, moet je regelmatig (dagelijks) rapen. Als je ze buiten laat liggen, verhoogt dat het risico op schimmel en bederf.
Vervolgens moeten ze minstens 3 maanden drogen op een goed geventileerde plaats. Dat kan in (gaas)bakken of door ze in netzakken op te hangen. Het helpt als je ze regelmatig keert of schudt.

Een zolder is een ideale plaats. Een schuur kan ook, let wel op dat er geen knaagdieren, vogels of andere ongewenste liefhebbers bij je noten kunnen.

Kraken

Helaas kan onze pers de schalen van noten niet slikken. Er mogen enkel nootkernen in. En dat betekent: kraken.
Wanneer je noten mooi gedroogd zijn, kan het kraken beginnen. Je kunt daarvoor een gewone notenkraker gebruiken. Wij gebruiken zelf liever een hamer. Geef de spitse kant van de noot een tik en verzamel de kapotte noten in een bak of emmer. Daarna kun je de kernen scheiden van de schalen. Let ook op dat je de tussenschotjes verwijdert.

Let op de kwaliteit

Het vruchtvlees moet wit en stevig zijn. Bruine, zwarte of oranje plekken of glazig vruchtvlees zijn uit den boze. Donzige schimmel willen we ook niet zien. De velletjes van de noten moeten lichtbruin zijn, donkerbruin of zwart is niet aanvaardbaar.
Een slechte noot kan de smaak van de persing bederven, sorteer daarom je noten zeer precies. Als je de noot zelf niet zou eten, wil je hem ook niet laten persen.

Kraak de noten niet boven de gepelde noten: zo kunnen er geen stukjes schaal of tussenstukjes in terechtkomen en houd je alles zo zuiver mogelijk voor de persing.

We persen geen noten die ouder zijn dan 1 jaar.

 

Afspraak maken

Zijn je noten goed gedroogd, gepeld en gesorteerd? Dan is het tijd om ze naar ons notenatelier te brengen.
Je kan daarvoor een afspraak maken via:

En verder?

Bij walnoten mag je 40% tot 50% rendement verwachten: 1 kilo gepelde noten levert ongeveer 400 tot 500 ml olie op. Het oliegehalte van walnoten schommelt van soort tot soort en van jaar tot jaar. Daarom zijn deze cijfers slechts een indicatie. Bij hazelnoten ligt het rendement eerder rond de 30% tot 40%.

Na het persen laten we de olie minstens twee weken bezinken.

 

Daarna wordt de heldere olie gebotteld in glazen flessen van 250 ml
Je krijgt van ons een seintje wanneer je de olie kan komen halen. Je krijgt bij ons altijd olie van je eigen noten terug.

Ongeopend is je olie een jaar houdbaar. Na opening blijft de olie nog enkele maanden goed. Altijd koel en donker bewaren.

Wat kost het?

De pers draait voor jou vanaf 3 kilo gepelde noten. Dat is ongeveer 7 tot 8 kilo ongepeld.
Hoe meer kilo's je hebt, hoe voordeliger het wordt.

hoeveelheid prijs per kilo
eerste kilo € 12,50
2e tot en met 5e kilo € 7,50
vanaf 6 kilo € 5,00

Prijzen per kilo gepelde noten, inclusief 6% btw, flessen en doppen.

Afspraak maken

Je kan een afspraak maken om je gekraakte, droge noten te brengen voor persing.

Notenolie: wat doe ik ermee?

Je hebt nu een koudgeperste, ongeraffineerde, zuivere notenolie.
Belangrijk om te weten is dat notenolie geen hoge temperaturen verdraagt. Je kan er dus niet in bakken of frituren.
Met notenolie maak je je gerechten af. De subtiele lichtbittere notensmaak gaat perfect samen met gegrilde vis, geroosterde groente, door vers gekookte pasta, bij zachte kazen en over salades. Wat dacht je van een scheut over je bol vanille-ijs? Je kan er ook verrukkelijke dressings mee maken. Natuurlijk is het ook lekker in gebak, vooral in cake en muffins. Onze receptenpagina zal in de loop van de tijd gevuld raken met toepassingen voor notenolie.

En had je al bedacht dat je notenolie op je huid en in je haar kan smeren? Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in zeep en cosmetica,

Tenslotte is het een prachtig cadeau om weg te geven. 100% natuurlijk, lekker en gezond.