— Hartnoten —
Juglans Ailantifolia var. Cordiformis
De boomgaard werd aangeplant tussen 2010 en 2013. Er staan ongeveer 80 bomen en 5 verschillende variëteiten. Die diversiteit is belangrijk voor een goede bestuiving. Bij de rassenkeuze werd gelet op resistentie tegen ziektes en plagen, en op de kwaliteit van de noten in smaak en formaat. Verderop lees je meer over de verschillende soorten.
Bij het kraken vallen de hartvormige schaalhelften uit elkaar en kun je bij de kern, het vruchtvlees. De schaal is erg hard, daarom gebruik je beter geen notenkraker maar een hamer. Anders is de kans groot dat de stukjes om je oren vliegen. Hier zie je hoe je een hartnoot kraak
De smaak is zoals die van walnoot maar romiger en minder bitter. Die prachtige milde walnootsmaak maakt de hartnoot heel geschikt als ingrediënt in allerlei hartige en zoete gerechten.
Hartnoten zijn ook gezond: ze hebben een hoog eiwitgehalte en barsten van de omega-3 vetzuren.
En je kunt er prachtige decoratieve objecten mee maken.
Schubert
Mooie grote noot, kraakt redelijk goed, vrucht komt makkelijk los.
Weegt gemiddeld 5 tot 6 gram.
Imshu
Zaailing van Schubert, kraakt iets makkelijker, is ook wat kleiner.
Imshu is platter dan Schubert en weegt rond de 4,5 tot 5 gram.
Campbell CW1
Draagt de naam van zijn kweker, Doug Campbell. Redelijk grote noot,
kraakt makkelijk, lijkt uiterlijk op Schubert meet een minder geprononceerde naad.
Weegt ongeveer 5 gram.
Campbell CW4
Zeer geschikt om sieraden van te maken. De kleinste noot met
delicate hartvorm. Voorzichtig kraken anders valt hij in vieren.
3,5
gram gemiddeld.
Kalmar
Een Zweedse variëteit. Vrij bolle noten met diepe kuiltjes binnenin de schaal. Groot, makkelijk te kraken.
Gemiddeld 6 gram zwaar
Voedingswaarden hartnoot per 100 gram
energie | 584 kcal |
eiwitten | 23,9 gram |
koolhydraten | 14,3 gram |
vet totaal | 54,2 gram |
waarvan verzadigd | 2,0 gram |
enkelvoudig onverzadigd | 7,5 gram |
meervoudig onverzadigd | 44,5 gram |
omega-3 vetzuren | 37,7 gram |
omega-6 vetzuren | 6,8 gram |
voedingsvezels | 14,4 gram |
bron: Nuts About Heartnut Cooking, Ernie Grimo & Robert Smith, Society of Ontario Nut Growers










