Hartnoten kraken

Hartnoten hebben een harde schaal. Met een gewone notenkraker is het bijna onmogelijk om ze mooi op de naad te splijten en twee harthelften over te houden. Maar met een hamer lukt het wel!

 

benodigdheden voor kraken

1. Je hebt nodig:

een hamer
een notenkraker of tang
een plat mes

Werk op een hard oppervlak.

 

hartnoot vastpakken

2. Houd de noot tussen duim en wijsvinger, met de naad op het harde oppervlak.
Je kunt er eventueel een keukendoek overheen leggen.

hartnoot kraken

3. Geef met de hamer een stevige tik op de naad.
Doe dat tot je de schaal hoort openspringen (meestal na 2 of 3 tikken). 

4. Neem de noot in de notenkraker en knijp lichtjes tot de noot aan de punt opengaat.

 

 

hartnoot openen

5. Steek het mes in de openstaande punt en beweeg het langs de naad rondom de noot.
Soms moet je voorzichtig wrikken.

6. Je hartnoot is nu perfect gekraakt.
Haal het vruchtvlees eruit en bewaar de schalen