Hartnootrecepten

Hartnoottapenade

Je hebt nodig:
125 gram hartnoten, gepeld en geroosterd (zie hiernaast)
180 gram zwarte olijven
2 tenen knoflook
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
Stop alles in je keukenmachine en vermaal tot een grove tapenade.

Hazelnootrecepten

Hazelnootpasta - praliné

Je hebt nodig:
een keukenmachine met hakmes
250 gram hazelnoten, gepeld en geroosterd (zie hiernaast)
175 gram suiker
snufje zout

Eerst gaan we karamel maken: verhit de suiker in een pan totdat ze karamelliseert. Dat mislukte bij mij altijd totdat ik ontdekte dat je zo lang mogelijk van de suiker af moet blijven. Want als je gaat roeren, mislukt je karamel. Wacht dus totdat de suiker bruin kleurt en vloeibaar wordt, pas dan mag je langzaam in de hete suiker roeren.

Stort de vloeibare karamel uit over een vel bakpapier en laat hem afkoelen.

Breek de afgekoelde karamel in stukken en doe hem samen met de hazelnoten en een snufje zout in de keukenmachine. Laat de machine - met onderbrekingen - draaien totdat er een pasta ontstaat. Naarmate de massa door het draaien warmer wordt, zal er olie uit de noten vrijkomen. Dat maakt de pasta smeuïg. 
Lukt het niet zo met de smeuïgheid? Dan mag je ook een beetje hazelnootolie toevoegen (zonnebloem- of koolzaadolie kan ook). 
En: hoe langer je draait, hoe gladder de pasta.

Het resultaat heet praliné. Je kunt praliné verder gebruiken in allerhande patisserie, maar je mag het ook rechtstreeks op je brood smeren: verrukkelijk.

Chocoladehazelnootpasta

Je hebt nodig:
hazelnootpasta volgens het recept hierboven
75 gram chocolade, puur of melk naar smaak

Smelt de chocolade au bain marie en voeg hem toe aan de praliné die nog in je keukenmachine zit. Draaien, klaar.

Recepten met notenolie

Onze olie wordt koud geperst. Walnoot- of hazelnootolie kan niet tegen hoge temperaturen. Je kan er dus niet in bakken of frituren.
Notenolie gaat heerlijk samen met gegrilde vis, geroosterde groente, door vers gekookte pasta, bij zachte kazen en over salades. Wat dacht je van een scheut over je bol vanille-ijs? Je kan er ook verrukkelijke dressings mee maken. Natuurlijk is het ook lekker in gebak, vooral in cake en muffins

Hier komt zo snel mogelijk een lekker recept

Allerlei noten doen het goed in:

Notenmelk

O zo simpel en o zo lekker.

Laat 100 gram rauwe noten (amandel, hazelnoot, walnoot etc) een nachtje in water weken.
Spoel de noten goed af.
Doe ze in een blender met 1 liter water en een snifje zout.
Blenden maar!
Zeef de vloeistof door een neteldoek en knijp stevig uit.
De notenmelk is 2 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.

De pulp kun je gebruiken in gebak en smoothies. Je kunt er ook veggieburgers van maken.