Have you ever seen a nut like this? Nor had we. Looking for a suitable crop to grow on our Flemish farm, we bumped into an agroforestry expert who introduced us to the heartnut. Having seen and tasted it, we immediately decided to start a small nut plantation.
Heb je ooit zo'n noot gezien? Wij ook niet. Op zoek naar een geschikte teelt voor ons stukje land, kwamen we terecht bij een agroforestry-expert. Hij liet ons kennismaken met de hartnoot en we waren zo onder de indruk, dat we meteen besloten een notenplantage te beginnen.

We planted our orchard between 2010 and 2013. There are about 80 trees and 5 different varieties of heartnut. This diversity is important for good pollination. Our choice was determined by didease and pest resistance, and the quality, size and flavour of the nuts. You can read more about our different varieties in the column on the right.
The heartnut's official name is juglans ailantifolia var. cordiformis and it originated in Japan. It belongs to the walnut family (juglandaceae) and is also known as the Japanese walnut. Heartnuts are mainly grown and eaten in Japan, Canada and the US.
We care for our trees with respect for nature. We only use natural fertilizers and we will never use pesticides or herbicides.
Onze boomgaard werd aangeplant tussen 2010 en 2013. Er staan ongeveer 80 bomen en 5 verschillende variëteiten.
Die diversiteit is belangrijk voor een goede bestuiving. Bij de rassenkeuze werd gelet op resistentie tegen ziektes en plagen, en op de kwaliteit van de noten in smaak en formaat. Hiernaast lees je meer over de verschillende soorten.
De hartnoot heet officieel juglans ailantifolia var. cordiformis en komt oorspronkelijk uit Japan. Hij hoort bij de walnotenfamilie (juglandaceae) en wordt ook wel Japanse walnoot genoemd. Hartnoten worden vooral gekweekt en gegeten in Japan, Canada en de Verenigde Staten.
Onze onbespoten noten worden gekweekt met respect voor de natuur. Wij werken niet met kunstmest en gebruiken ook geen herbiciden of pesticiden.
Cracking
When cracked, the heartshaped halves of the shell come apart, allowing you to get to the fruit inside. The shell is very hard. Instead of an ordinary nutcracker it is advisabe to use a hammer. Otherwise you risk having shrapnel fly around the room.
Click here for detailed cracking instructions.
Once you cracked your nuts, the possibilites are endless.
Kraken
Bij het kraken vallen de hartvormige schaalhelften uit elkaar en kun je bij de kern, het vruchtvlees. De schaal is erg hard, daarom gebruik je beter geen notenkraker maar een hamer. Anders is de kans groot dat de stukjes om je oren vliegen.
Hier lees je hoe je een hartnoot kraakt.
Heb je eenmaal je noot gekraakt, dan kun je er eindeloos veel mee doen.
Tasty
Heartnuts taste like walnuts, but less bitter and more creamy. It makes the heartnut a very suitable ingredient for all sorts of sweet and savoury dishes.
Heartnuts are also healthy: they have a high protein content and they burst with omega-3 fatty acids.
Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash
Lekker
De smaak is die van walnoot maar romiger en minder bitter. Die prachtige milde walnootsmaak maakt de hartnoot heel geschikt als ingrediënt in allerlei hartige en zoete gerechten.
Hartnoten zijn ook gezond: ze hebben een hoog eiwitgehalte en barsten van de omega-3 vetzuren.
Decorative
Of course the shells are much too beautiful to throw away. You can make all sorts of attractive things with them: home decorations, a handmade gift and even jewellery. Inspiring ideas can be found here.
There are also items for sale in our webshop..
Decoratief
De schalen gooi je natuurlijk niet weg! Daar zijn ze veel te mooi voor. Je kunt er allerlei aantrekkelijke dingen mee maken. Decoratie voor in huis, een mooi zelfgemaakt cadeau en zelfs sieraden.
Inspiratievolle ideeën vind je hier.
Er zijn ook spulletjes te vinden in de webwinkel.